Firefly artikels

laluciernaga.org

Positieve effecten van plastische chirurgie

Frank PlovierWanneer het gaat om het onderwerp van de plastische chirurgie, dan is controverse nooit veraf.

Sommige mensen geloven dat  patiënten die plastische chirurgie ondergaan zichzelf in vrijzillig in gevaar brengen voor pijn of andere gezondheidsrisico's, en dat alles in de naam van schoonheid.

Hoewel het waar is dat er verschillende risico's en bijwerkingen mogelijk zijn bij verschillende plastische chirurgie ingrepen (zoals tandimplantaten), heeft onderzoek uitgewezen dat plastische chirurgie talrijke positieve psychologische effecten kan bieden op lange termijn.

In België is de kwaliteit van de gezondheidszorg zodanig dat men zich doorgaans weinig zorgen moet maken over de kwaliteit van de behandelingen. Toch spreek je best een erkend plastisch chirirg aan.

 

Plastische chirurgie en de psychologische effecten ervan

In maart 2013 publiceerden Europese wetenschappers een artikel in Clinical Psychological Science over de psychologische effecten van plastische chirurgie. De studie vergeleek een groep van 544 mensen die plastische chirurgie ondergaan hadden met een groep van 264 mensen die geïnteresseerd waren in plastische chirurgie, maar geen procedure ondergaan hadden.

De studie volgde deze mensen gedurende één jaar na de operatie en bevond dat degenen die ongelukkig waren met een bepaald aspect van hun fisiek voorkomen, en plastische chirurgie ondergingen om dat te corrigeren, één jaar na de operatie gelukkiger waren met hun voorkomen dan diegenen die geen plastische chirurgie hadden laten uitvoeren.

Uit deze studie bleek dat mensen die plastische chirurgie ondergingen in het algemeen algemeen eerder positieve psychologische effecten ervaarden op alle gebied, met inbegrip van gevoelens van hogere levenskwaliteit, tevredenheid, eigenwaarde, en aantrekkelijkheid.

De studie stelde vast mensen die ontevreden zijn over een bepaalde fysieke aspecten van hun lichaam en die er iets aan lieten doen, gelukkiger waren dan mensen in dezelfde situatie maar die er niets aan deden.

Plaats reactie