Firefly artikels

laluciernaga.org

Tips bij het nemen van een sauna

saunaVraag je je af hoe je op correcte wijze een sauna of infrarood sauna neemt? Het is heel gemakkelijk! Je hebt enkel een paar handdoeken, water en je gezond verstand nodig.

Verwarm de sauna tot de temperatuur naar keuze.

De meeste mensen verkiezen een temperatuur tussen 70 en 90 graden Celsius. Als beginner of als je niet in goede gezondheid verkeert, is het aangeraden om deze temperatuur lager te houden. Onthoud dat warme lucht stijgt, banken lager bij de grond zullen dus minder warm aanvoelen.

Drink een glas water

Een van de meest belangrijke stappen als je een sauna wilt nemen: water drinken. Drink vooraf een glas water en neem eventueel ook water mee naar binnen. Alternatieven zijn sportdranken met veel elektrolyten.

Neem handdoeken mee in de sauna

Je hebt een handdoek nodig om op te zitten en een kleinere handdoek om je zweet me af te kuisen. Sommige mensen hebben ook graag een handdoek onder hun voeten. Je lichaam zal met het zweet ook giftige stoffen uitscheiden (waaronder zware metalen). Je wilt niet dat deze geabsorbeerd worden door de bank in de sauna of door de vloer.
Let op: sommige mensen gaan niet direct zweten als ze de sauna binnenkomen. Soms duurt het enkele minuten voor je echt begint te zweten.

Ga naakt in de sauna

Is dit niet mogelijk, draag dan zo weinig mogelijk kleren, enkel een zwempak bijvoorbeeld. Sommige mensen denken dat ze meer zullen zweten als ze de sauna ingaan met kleren aan. Dit is echter fout en bovendien gevaarlijk. Als je huid bedekt is met kleren kan zweet je lichaam niet helpen afkoelen door te verdampen. Hierdoor geraakt je lichaam snel oververhit en verlies je het voordeel van de giftige stoffen uit te zweten.

Ontspan, luister naar muziek, lees een boek of wees sociaal

Gebruik de tijd in de sauna om volledig te ontspannen. Als je alleen in de sauna zit kan je nadenken, een boek lezen of naar jouw favoriete cd luisteren. Ga je met vrienden of vriendinnen, gebruik deze tijd dan om bij te praten. Zorg er wel voor dat je niet te lang in de sauna blijft. Over het algemeen worden sessies van 20 minuten aangeraden aan mensen in goede gezondheid.

Plaats reactie