Firefly artikels

laluciernaga.org

5 tips bij het kopen van een schooltas

schooltas

Om en bij de 70% van de Belgische schoolkinderen riskeert de ruggengraat te beschadigen omdat hun schooltassen te zwaar zijn. Studies tonen aan dat te zware rugzakken rugpijn kunnen veroorzaken en een overmatige spierbelasting samen met een slechte houding kan de schouders gaan vervormen. Hier zijn enkele tips wanneer je een schooltas koopt voor je kind.

Koop een tas met de juiste maat

Volgens een recente studie zegt bijna 80% van de schoolkinderen dat hun schooltas te zwaar is.Een iets kleinere schooltas kopen is daarom niet alleen goedkoper, maar belast ook de rug van je kind minder. Specialisten raden ook aan om een rugzak met twee gespen te kopen in plaats van een dat je moet dragen of over één schouder hangt. (Kunst-) stoffen rugzakken wegen ook minder dan lederen tassen. De beste schooltas heeft een voorgevormd skelet, opgevulde achterkant, aanpasbare gespen en is min of meer waterafstotend.

Vul een schooltas op de juiste manier

Koop een tas met verschillende compartimenten, dit helpt bij de organisatie. Zo kan je de zwaarste voorwerpen dichter bij de rug van je kind steken of de lunchpakketten en boeken stevig verpakken zodat deze niet meebewegen wanneer de rugzak wordt gebruikt. Een slecht gevulde rugzak kan de rug van je kind buiten evenwicht brengen wat tot erger kan leiden. Een zak of netje aan de buitenkant van de tas vermijdt dat er wordt gemorst op de dure schoolboeken.

Vermijd een te zware tas

Een rugzak mag maximum 10% van het gewicht van een kind wegen. Dus een rugzak van 4kg is ruimschoots voldoende voor een kind van 40kg. Je raakt hier al heel snel aan; enkele boeken en een lunchpakket en je ziet al gauw dat kinderen vaak te veel meedragen dan goed voor ze is. Probeer je kinderen te overhalen om enkel de fundamentele zaken mee te dragen en de minder belangrijke dingen in hun locker of schoolbank te laten. Laat ze ook elke dag hun schooltas helemaal uitladen om zich klaar te maken voor de volgende dag.

Tips bij het opnemen en dragen van een schooltas

Wanneer je kind zijn of haar schooltas opneemt doen ze er goed aan door de knieën te buigen en dat de rugzak tot boven (en niet op) hun heupen rust. Als een kind naar voren moet leunen tijdens het dragen van een rugzak, is deze hoogstwaarschijnlijk verkeerd gevuld. Laat je kinderen ook weten dat ze hun rug schaden wanneer ze een zware rugzak over één schouder dragen.

Plaats reactie