Firefly artikels

laluciernaga.org

Palmolie

palmolie

Palmolie is een eetbare plantaardige olie dat gewonnen wordt uit de mesocarpe vruchten van de oliepalm uit Afrika en in mindere mate uit Amerika of de maripa palm.

Palmolie  is van nature roodachtig door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Verwar het niet met palmpitolie of kokosnootolie van de kokospalm. Deze verschillen niet alleen in kleur (palmpitolie heeft geen carotenoïden en is dus niet rood) maar ook in het gehalte aanwezige verzadigde vetten: palmolie bevat voor 41% verzadigde vetten, palmpitolie 81% en kokosnootolie 86%.

Bron: http://www.huiledepalmedurable.be/

Net zoals kokosnootolie stolt palmolie wanneer het op kamertemperatuur wordt bewaard. Palmolie bevat zoals de meeste plantaardige producten geen cholesterol. Palmolie wordt vaak gebruikt in keukens in het tropische klimaat van Afrika, Zuidoost Azië en delen van Brazilië. Ook in de globale voedingsindustrie wordt palmolie vaak gebruikt omwille van de lage prijs. Geraffineerde palmolie wordt vaak in bakprocessen gebruikt door de hoge oxiderende stabiliteit ervan.

De populariteit van palmolie wordt meer en meer benaderd vanuit van het milieuactivisme. Indonesische wouden ruimen plaats voor de steeds toenemende monocultuur van oliepalmen. Deze soort teelt bedreigd daarom de natuurlijke habitat van orang-oetangs. De Sumatraanse orang-oetang wordt hierdoor ernstig bedreigd. De ‘Roundtable on Sustainable Palm Oil’ (RSPO) werd in 2004 opgericht om samen met de industrie een oplossing te vinden voor deze toestand. In 1992 besliste de Maleisische regering al om de helft van het land als woud te behouden in de hoop om de expansie van de monocultuur te vertragen/beperken.

Plaats reactie