Firefly artikels

laluciernaga.org

De waarheid over gluten

glutenvrij

Steeds meer supermarkten en gezondheidswinkels bieden glutenvrije producten aan. Dat is goed nieuws voor mensen met coeliakie die om gezondheidsredenen geen gluten mogen eten.

Maar paradoxaal genoeg hebben de meeste van deze mensen echter géén coeliakie of zelfs maar een hypergevoeligheid voor tarwe. De markt van glutenvrije producten groeit explosief. Waarom precies weten we niet. Veel mensen kunnen zien dat een glutenvrij dieet simpelweg gezonder is…

 

Dit is echter niet het geval. Voor mensen met coeliakie is een glutenvrij dieet noodzakelijk. Maar anderen nemen te weinig vitaminen, mienralen en vezels in bij een glutenvrij dieet.

Coeliakie wordt vaak niet opgemerkt

Experts schatten dat ongeveer 1% van de mensen in de VS lijdt aan coeliakie. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een abnormale respons van het immuunsysteem op gluten en kan het slijmvlies van de dunne darm aantasten. Als dit gebeurt, wordt het onmogelijk voor je lichaam om bepaalde voedingsstoffen op te nemen.

Symptomen van coeliakie zijn diarree, bloedarmoede, pijn in de botten en een ernstige huiduitslag genaamd dermatitis herpetiformis. Maar je kan ook aan coeliakie lijden zonder zichtbare symptomen. Mede om deze reden wordt slechts ongeveer 5% tot 10% van de gevallen in de Verenigde Staten gediagnosticeerd met coeliakie, aldus Green.

Hoe kan je weten of je coeliakie hebt? De enige manier is om dit te testen. De eerste test is een gewone bloedtest die gaat kijken naar antilichamen van je immuunsysteem en of deze abnormaal gedrag vertonen. Indien deze bloedtest positief is, wordt een biopsie uitgevoerd om te kijken of het slijmvlies van de dunne darm is ontstoken.

Maar wat als je niet aan coeliakie lijdt?

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor gluten, maar dit betekent niet dat deze coeliakie hebben. Deze mensen kunnen beter gewoon wat minder gluten eten.

Dus wat is er mis met het louter proberen van een glutenvrij dieet om de gevolgen ervan te testen?

Een glutenvrij dieet betekent dat je veel voorkomende en voedzame etenswaren links moet laten liggen. Gluten is een eiwit in tarwe, gerst, rogge ent zit ook in bulgour, Farro, kamut, spelt en triticale (een hybride van tarwe en rogge). Sommige deskundigen raden patiënten met coeliakie ook af haver te eten.

Plaats reactie