Firefly artikels

laluciernaga.org

Het succes van radio reclame

Radio is een betaalbaar medium dat een groot publiek kan bereiken. Deze tips verhogen je kansen op een succesvolle radioadvertentiecampagne. Radio Nostalgie lanceerde bijvoorbeeld héél succesvolle radio campagnes: http://www.nostalgie.be/radio/les-campagnes-de-nostalgie-belgique.html

Frequentie van advertenties

Een radiospot moet meerdere keren worden uitgezonden voordat de luisteraar deze volledig begrijpt. Je commerciële boodschap één keer per week uitzenden gedurende een maand zal dus niet genoeg zijn.

Frequentie betekent hoe vaak je advertentie wordt uitgezonden in een bepaalde tijd. Een commercial die overdag meerdere keren uitgezonden wordt, heeft een hogere kans om een luisteraar te bereiken dan een commercial die slechts enkele keren per week wordt uitgezonden.

Doelgroep

Voor elke soort advertentie die je maakt, moet je de doelgroep kennen. Reclame maken voor western artikelen op een country radiostation is zinvol. Reclame op hetzelfde station voor tienerkledij is dit niet.

Maak een lijst van alle radiozenders in je markt. Luister aandachtig opdat je elk luisterpubliek kan identificeren.

Wat voor soort publiek luistert naar welke zenders en zijn deze potentiële klanten voor jouw product of dienst?

Radiostations bieden ook diverse luisterprogramma’s aan. Luister aandachtig naar de inhoud van elk programma afzonderlijk. Een advertentie voor je christelijke boekhandel plan je beter niet tijdens een programma met een nogal ranzige humor.

De productie van je advertentie

In tegenstelling tot tv-commercials is de productie van radiospots vaak eenvoudiger. Je hebt enkel een script en voice talent nodig.

Hoedanook, dit betekent niet dat je weinig moeite moet doen. Je advertentie kan geen gebruik maken van flashy visuals dus is het van vitaal belang dat je de aandacht van de luisteraar vanaf het begin kan vasthouden. De klank moet glashelder zijn en woorden duidelijk gearticuleerd.

Je kan een geschikte voice talent vinden door simpelweg het radiostation te bellen.

De meeste stations hebben een volledige lijst van voice talent in jouw omgeving. Jij stuurt hun het script, zij spreken de stemmen in.

Vergeet niet dat de frequentie van uitzenden het belangrijkste is. Zorg ervoor dat je advertentie de gevoelige snaar raakt en de aandacht van de consument vanaf het begin te pakken krijgt. Uit onderzoek blijkt dat je een paar keer moet herhalen voordat de consument daadwerkelijk begrijpt wat deze hoort op de radio.

Het is van vitaal belang dat je advertentie opvalt en een duidelijke boodschap zich herhaalt.

Plaats reactie