Firefly artikels

laluciernaga.org

Hoe bouw je zelf een veranda?

veranda

Als je zelf een veranda wilt bouwen, zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken voordat je begint. Een veranda kan heel erg mooi zijn, maar je moet eerst over de plek nadenken waar je hem wilt bouwen. Bel je liever een expert voor het plaatsen van jouw veranda? Bezoek dan zeker www.veranda-veranco.com.

Kies de locatie

Veranda’s zijn geweldig zolang ze geen problemen met de rest van het huis veroorzaken. Het grootste probleem waar huiseigenaren tegenaan lopen als ze een veranda overwegen, is gerelateerd aan daglicht. Een veranda aan de achterzijde kan het daglicht in de keuken flink verminderen, of met een veranda aan de voorzijde kan het daglicht in de woonkamer verdwijnen. Neem ramen om ervoor te zorgen dat de veranda geen licht wegneemt in een bestaand deel van het huis.

De veranda bouwen

Veranda’s kunnen op veel manieren gebouwd worden. Laat de stijl van je huis je gids zijn. Dit kun je doen door naar bestaande huizen te kijken of door in oude bladen en historische architectuur boeken te kijken.

Funderingen: Sommige veranda’s zijn op tegels gebouwd die op compact grind liggen. De afgewerkte vloer kan van steen, baksteen of tegels zijn. Andere veranda’s hebben een houten frame en worden ondersteund door pieren en balken, met laatstgenoemde lijken de vloerdelen met hun meestal smalle messing en groef planken meer op parket dan op betimmering. Welke vloer je ook kiest, de hoogte of helling van de vloer dienen van het huis af te lopen, zodat slagregen en smeltwater af kan vloeien voordat het schade doet.

Trappen: Veranda trappen kunnen met beton worden gebouwd en afgewerkt met steen of baksteen, of ze kunnen van hout worden gemaakt. In tegenstelling tot opstapjes hebben ze vaak wellen en stootborden.

Balustrades: Balustrades of relingen, zouden in de stijl van het huis ontworpen moeten worden. (Gebruik geen gedraaide balustrades in een jaren ’60 boerderij!) Lambrisering kan ook worden gebruikt, deze dienen ook in de stijl van het huis te worden afgewerkt. Als het huis bijvoorbeeld met planken is afgewerkt, zou de lambrisering daar ook van gemaakt moeten worden.

Pilaren: Bij de juiste veranda kunnen pilaren erg elegant staan. Wees wel voorzichtig met de verhoudingen. Als ze te klein zijn zal de veranda er onsolide uitzien, te breed en de veranda zal er te opzichtig uitzien. Houten pilaren kunnen beter iets van de vloer af staan om zo rot te voorkomen. (Om dezelfde reden moeten pilaarschachten boven- en onderaan geventileerd worden.) Onder hoge druk behandelde posten bekleed met pvc platen en sierlijsten kunnen een alternatief zijn.

Een veranda is een heerlijke plek om tijd door te brengen. Wees er zeker van dat je wat extra tijd spendeert aan het ontwerpen en plannen ervan, voordat je gaat bouwen.

Plaats reactie