Firefly artikels

laluciernaga.org

Wat is een energielabel?

 

 

 

energielabel

Een energielabel is een berekening van de verhittingen en verkoelingen die nodig zijn om de leefomgeving in een gebouw comfortabel te houden. Factoren die meetellen zijn isolatie, type en formaat van het gebouw, oriëntatie en klimaatzone. Een energielabel wordt toegekend door studiebureaus zoals http://www.istema.be/.

In welke stadium kun je het best een energielabel krijgen?

Wanneer de bouwplannen zo goed als concreet zijn is het slim om een energielabel aan te vragen. Als het huidige ontwerp lastig een goede klassificatie krijgt of als je als doel stelt om een betere score te krijgen is het 't slimst om een ingenieursbureau te contacteren. Op deze manier kunnen zij je helpen bij het ontwerpen zodat je de juiste klassificatie weet te behalen.

Hoe lang duurt dit?

De meeste ingenieursbureau's leveren snel resultaten om ervoor te zorgen dat bouwprojecten soepel door kunnen lopen. Over het algemeen kost het 2 á 3 dagen voor woonhuizen en 2 tot 4 dagen voor commerciële gebouwen en gebouwen met meerdere units.

Heb ik een energielabel nodig voor een renovatie of uitbreiding?

Een uitbreiding of een aanpassing waarvoor een bouwvergunning moet worden aangevraagd heeft ook een energielabel nodig. Als de renovatie minder dan 50% van het originele volume bedraagt hoeft alleen het nieuwe onderdeel te worden bekeken. Wordt er meer dan 50% van het hele gebouw aangepast dan is er een goede waarde nodig.

Wat voor informatie moet ik aanleveren?

De meeste ingenieursbureaus hebben een complete plan van aanpak in PDF formaat of op papier nodig. Dit houdt in:
Plattegrond, verdiepingen, verhogingen, secties en een ramenplan (nieuw & bestaand). In het geval van commerciële gebouwen is ook nodig: Een elektrotechnische dienstenplan, mechanische dienstenplan en details over de airco, verwarming en ventilatie systemen.

 

 

 

Plaats reactie