Firefly artikels

laluciernaga.org

Verschillende soorten kleppen

kleppen

Kleppen zijn er in alle soorten en maten, voor verschillende doeleinden. De meeste kleppen worden gebruikt bij sanitaire systemen, maar kleppen die de stroom van gassen regelen komen we ook vaak tegen. Bezoek www.vvc-ivt.be voor meer info.

GAATKLEPPEN

Gaatkleppen zijn ontworpen om volledig open of dicht te staan. Doordat ze langzaam in gebruik zijn voorkomen ze vloeistofdruk, wat schadelijk is voor sanitaire systemen. Er is weinig drukverlies bij een gaatklep. In de volledig gesloten positie zorgen gaatkleppen voor een positief verzegelde ruimte onder druk. Maar onder lage druk, bijvoorbeeld 5 psi, is het niet erg verrassend wanneer er wat water doorheen sijpelt.

BALKLEPPEN

Balkleppen zijn ook ontworpen om volledig open of dicht te staan bij vloeistoffen die geen onderdelen bevatten die de bal kunnen beschadigen. Veel mensen gebruiken deze kleppen voor het verstikken van helder water. Balkleppen hebben lage drukverzakkingen, openen en sluiten snel, zijn simpel en zorgeloos. Met de ontwikkeling van Teflon zegels groeien d balkleppen in populariteit. Het te snel openen of sluiten van een balklep veroorzaakt vloeistofdruk.

VLINDERKLEPPEN

Vlinderkleppen opereren net als balkleppen met een kwartslag draai. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het regelen van grote stromingen van gassen en vloeistoffen, inclusief slurries, maar mogen niet gebruikt worden om voor een langere tijd te verstikken. Ze zijn ook erg compact in vergelijking met balkleppen.

CIRKELKLEPPEN

Cirkelkleppen, zoals het geval is bij elk klep-ontwerp, bieden zowel voordelen als nadelen. Ze sluiten langzaam om zo vloeistofdruk te voorkomen. Je kunt de stroming bepalen en ze lekken niet onder lage druk wanneer ze worden afgesloten. Kleppen die de stroming en druk moeten bepalen en slangen maken vaak gebruik van cirkelkleppen. Het nadeel van dit ontwerp is het "Z" patroon dat de stroming meer beperkt dan de andere kleppen.
Alle psi niveaus gelden voor water, olie, of gas. Stoom is meestal de helft daarvan. (250 psi water of 125 psi stoom).

PLUGKLEPPEN

Zoals de gaatklep heeft een plugklep een vrije stroom, maar is er slechts een 90 graden draai nodig om hem te openen. Er is ook weinig ruimte nodig. Stam corrosie is minimaal doordat er geen schroefdraad wordt gebruikt. Bijna alle plugkleppen bevatten nu een elastomeer-bedekte plug en voorkomen druppelen. Maar plugkleppen zijn ook in veel grotere formaten verkrijgbaar dan balkleppen, en ze zijn ideaal voor gebruik in afvalwatersystemen.

Plaats reactie