Firefly artikels

laluciernaga.org

Voor- en nadelen van pelletkachels

Pelletkachels zijn over het algemeen klein, en de zakken met pellets zijn ongeveer zo groot als  een compostzak, waardoor ze gemakkelijk op te slaan zijn. Pelletkachels zijn ook gemakkelijk in het gebruik; ze hoeven alleen te worden volgeladen met pellets en daarna moet alleen het vuur nog worden aangemaakt. En afhankelijk van welke inhoud uw kachel heeft, kan het slechts één keer per dag nodig zijn om hem te vullen.

Omdat het vuur binnen een warmtedoos in de eenheid blijft, is er een minimum aan rook, waardoor de geur in huis vermindert en wordt voorkomen dat de buitenkant van het apparaat opwarmt. Pellets laten aanzienlijk minder as achter dan brandhout en geven minder creosoot af. Creosoot is een ontvlambaar bijproduct van verbranding dat zich kan opbouwen en een schoorsteenbrand kan veroorzaken.

Houtpellets zijn gemaakt van gerecyclede materialen die sterk zijn gecomprimeerd, waarbij het vochtgehalte vermindert. Droge brandstof zorgt voor meer warmte, waardoor de pellets heter en schoner verbranden dan hun houten tegenhangers. Houtpelletkachels stoten ook minder schadelijke stoffen uit dan de traditionele open haarden. Ze worden door veel milieudeskundigen aangemerkt als koolstofneutraal vanwege het feit dat de pellets worden gemaakt van bomen die van koolstof leefden, zodat de twee elkaar opheffen. De pellets zijn ook goedkoop, en u kunt ze indien gewenst in kleine hoeveelheden kopen, vergeleken met de aanloopkosten van een kub brandhout.

Gezien het aantal voordelen die een houtpelletkachel biedt, is het moeilijk te geloven dat er geen nadelen aan zijn verbonden. Maar er zijn er inderdaad enkele. De prijzen van houtpelletkachels variëren van € 1700 tot € 3000 en vereisen doorgaans een installatie, wat extra kosten met zich meebrengt.

Als u beperkte opslagruimte heeft in uw huis, kan het nodig zijn om meerdere trips naar de winkel te moeten maken om voldoende pellets bij de hand te hebben. En er is een kans dat er geen pellets verkrijgbaar zijn bij een winkel in uw buurt, wat betekent dat u verzendkosten zult moeten betalen om ze alsnog geleverd te krijgen.

Haarden draaien op elektriciteit, dus als uw stroom uitvalt, doet uw haard dat ook. U kunt een back-up generator kopen om altijd bij de hand te hebben, maar ook daar zijn extra kosten aan verbonden. En, de kosten van pellets en elektriciteit zijn in het algemeen lager dan wat het zou kosten om een jaar lang een gaskachel te gebruiken, maar iets duurder dan een open haard.

Plaats reactie