Firefly artikels

laluciernaga.org

Dakwerken - geschiedenis en doe-het-zelf

Een van de vroegste dakbedekkingen was gebundeld riet, gehecht aan spanten. Verrassend regendicht, maar wel ongelooflijk arbeidsintensief, zelfs voor een ervaren rietdekker neemt het vaak weken in beslad om een dak te leggen.

Later kwam er daken beschermd door overlappende leien, kleitegels en houtschokken, die allemaal nog in gebruik zijn. Maar het grote werkpaard van de moderne dakwerken zijn de asfaltleien. Reeds meer dan 100 jaar in gebruik, en een goede keuze voor handige huiseigenaren die een product willen dat ze zelf kunnen installeren.

Je kan je dakwerken natuurlijk ook door een professioneel laten uitvoeren, zoals Groep Smekens.

Woon je in het Antwerpse bezoek dan zeker http://www.platdakantwerpen.com.


De gemeenschappelijke noemer in alle dakbedekking is dat de verschillende lagen samenwerken als een systeem - ieder element van het dakterras moet maximaal bijdragen aan weerstand tegen de weerselementen.

Alle dakbedekking systemen zijn gebaseerd op een overlapping om water af te weren en te weerstaan aan windbelasting. Asfaltleien worden aan elkaar gespijkerd, en ook aan het dakterras.

Je kan tegenwoordig nog weinig grote werken verrichten zonder elektrisch gereedschap, maar om een nieuw dak te leggen gaat het nog met handgereedschap. Professionals gebruiken natuurlijk schiethamers, maar met een hamer, een mes en een zakje nagelse kom je al ver bij dakwerken.

Plaats reactie